Žalost vso naj šment pohrusta, danes šli se bomo pusta

on 09 februar 2016

Pust -  ljudski običaj izvira iz poganskih časov, ko so ljudje še verjeli v več bogov.

Pust ima svoje korenine že v starem Rimu. Februarja so po ulicah divjale grozljive maske, ki so predstavljale umrle prednike. Ta poganski praznik se je kasneje pomešal s keltskimi navadami, kjer so maske že odganjale zimo in naznanjale pomlad. Kasneje, v krščanstvu, so ga povezali z Veliko nočjo, saj pust naznanja uvod v 40-dnevni post. V Sloveniji je bilo pustovanje prvič omenjeno v prvi polovici 17. stoletja.
Že tradicionalno pustovanje v Šmarju,  v organizaciji Društva prijateljev mladine, je spet v polni meri uspelo. Prostor – avlo nam je odstopila šmarska šola, za animacijo je poskrbelo FUN 4U (animacijske in promocijske storitve) in nam pri plačilu odobrilo popust.
Maškare male in velike, prešerne in nagajive, poskočne in lahkožive so pozdravile klovna Jako, ki je na oder prinesel star kovček poln klovnovskih rekvizitov. In se je začelo – klovnovska zabava namreč. Česar se je lotil, se je podrlo, padlo, skratka vse mu je šlo narobe. Ampak maškare so mu priskočile na pomoč in prav dobro so se razumeli. Pa tudi smeha, plesa in glasbe ni manjkalo. Ena ura animacije je hitro minila.

Potem smo vsi še malo poklepetali, popili, poskočili
in se h krofom zapodili.
Si lahko noč voščili in si obljubili:
»Drugo leto se bomo spet tu dobili.«

Za DPM zapisala Alenka Bratun

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Če želite izvedeti več o piškotkih, ki jih uporabljamo in kako jih izbrisati, si oglejte naše Podrobne informacije.

Sprejemam piškotke za to stran